Julkisivu- ja ikkunasaneeraus

Pitäjänmäentie 17

Kohde

Pitäjänmäentie 17

Tilaaja

As Oy Pitäjänmäentie 17

Ajankohta

2022-2023

Hankekoko

720 000 €

Aarnon toimenkuva

Projektinjohto, rakennesuunnittelu ja valvonta

Rakennus

1934 rakennettu hirsirunkoinen pienkerrostalo
12 asuntoa, 3 liiketilaa

Projektin kuvaus

As Oy Pitäjänmäentie 17 sijaitsee nimensä mukaisesti Helsingin Pitäjänmäessä. Rakennus on rungoltaan alimmassa kerroksessa sijaitsevien liiketilojen osalta massiivitiilimuurattu, jonka päällä on valettu välipohjalaatta. Asuntojen osalta runko on rakennettu kierrätyshirrestä, jotka on saatu 1900-luvun alkupuolella puretusta puutalosta Helsingin Kaivopuiston tai Punavuoren alueelta.

Kiinteistöön toteutettiin laaja julkisivusaneeraus, jossa julkisivun vanha rappaus purettiin kantavaan hirsipintaan asti. Tämän lisäksi vanhat ikkunat vaihdettiin uusiin puuikkunoihin, sekä yläpohjan lämmöneristeenä ollut turve poistettiin, ja yläpohjaan asennettiin höyrynsulkumuovi ja puhallusvilla lämmöneristeeksi.

Näillä toimilla parannettiin merkittävästi kiinteistön asuntojen asuinmukavuutta, sillä aiemmin asunnoissa oli talvisin hyvin kylmä, ja kesäisin kuuma. Julkisivun uusimisen yhteydessä rakennuksen ulkoseiniä lisälämmöneristettiin sisä- ja ulkopuolelta. Ulkopuolisen lisälämmöneristämisen mahdollisti tuulettuva levyrappausjärjestelmä, jonka ansiosta uusi julkisivu parantaa asuinmukavuutta, on teknisesti toimiva sekä näyttävän näköinen.

Edellä mainittujen korjaustoimien lisäksi alaosan massiivitiilimuurauksen pinnalla oleva kolmikerrosrappaus uusittiin ja liiketiloihin asennettiin tammiovet ja ikkunat.

Lisätietoa rakennuksen historiasta löytyy alla olevan linkin takaa:
https://pitajanmakimuistelee.com/talojen-tarinoita/nymanin-talo-pitajanmaentie-17/