Julkisivu- ja ikkunasaneeraus

Puistokatu 9

Kohde

Puistokatu 9, 00140 Helsinki

Tilaaja

Asunto Oy Puistokatu 9

Ajankohta

2021-2023

Hankekoko

1,9 milj. €

Aarnon toimenkuva

Projektinjohto- ja valvonta
Rakennesuunnittelu
Hankesuunnittelu

Rakennus

1914 rakennettu kerrostalo
41 asuntoa
Huoneistoala 5 817 m² Tilavuus 30 538

Projektin kuvaus

Helsingin Ullanlinnassa sijaitsevaan Bostads Ab Parkgatan 9:n hallinnoimaan Puistokatu 9:ään toteutettiin pihajulkisivujen peruskorjaus. Urakka sisälsi myös vastikään uusitun vesikaton maalauksen, sekä salaojien ja pihakannen uusimista rajatuilta osin.

Puistokatu 9 on arkkitehti John Settergrenin piirtämä, 1900-luvun alun jugend henkinen kiinteistö aivan Kaivopuiston kupeessa. Erikoisuutena rakennuksen sisäpihan puolella on nk. ”piian portaat”, jotka ovat toimineet rakennuksen alkuvuosina palveluhenkilöstön kulkureitteinä. Vastikään portaat purettiin, ja porrassiipeen rakennettiin uudet välipohjat ja asuinhuoneet, jotka toivat lisäneliöitä asunnoille. Kadun puoleisella julkisivulla miljöötä koristaa ylimpien kerroksen tornit, sekä koristeornamentit ja parvekkeiden alapohjien kuvioidut, kasettimuotilla tehdyt pohjat.

Pihajulkisivusaneerauksessa uusittiin ulokeparvekkeet ja niitä laajennettiin. Ikkunat vaihdettiin vanhan mallin mukaan valmistetuin puuikkunoin, jossa mm. ikkunoiden puitteiden säilyttämistä varten valmistettiin oma työkalu. Julkisivurappaukset kunnostettiin ja pintarappaus uusittiin.
Vesipellit uusitiin kuparipellein.

Sisäpihan vuotavan pihakannen vedeneriste uusittiin ja kellarien kuivana pitoa varten rakennettiin uusi perusvesipumppaamo ja salaojitusta.

Sisäpihan julkisivun kunnostus toimi jatkumona vuosina 2016-2017 toteutetulla katujulkisivun ja vesikaton saneeraukselle, jossa Aarno vastasi projektinjohdosta, rakennesuunnittelusta ja valvonnasta. Linkki tähän projektiin löytyy tästä.